Kotipizzan salaisuus: oikea lämpö, taikina ja uuni

Asuinpaikka
Asuinpaikka
29/08/2025

Kotipizzan salaisuus: oikea lämpö, taikina ja uuni

Asuinpaikka
Asuinpaikka
29/08/2025

Moni haikailee ravintoloista tuttujen uunien perään, koska kotona tehdyt eivät pizzat eivät paistu niin rapeiksi. Tai sitten ne saattavat palaa reunoilta samalla kun keskikohta jää raa’aksi. Hyvä pizza syntyy kotona tavallisillakin kodin laitteilla, kun siihen yhdistetään taikinan kohoaminen korkea lämpö ja oikea paistotekniikka. Valitsitpa sitten tavallisen uunin, erillisen pizzauunin tai perinteisen leivinuunin, tavoite on sama: kypsyttää pohja nopeasti, jotta se jää ilmavaksi ja rapeaksi, samalla kun täytteet paistuvat sopivasti.

Leivinuuni omakotitaloon

Jos asuinpaikassa ei ole leivinuunia, voi sellaisen rakentaminen olla mahdollista. Ennen kuin hankinnassasi on pizzalapio ja muut pizzakokin tarvikkeet, ota huomioon projektin mahdollinen vaikeusaste. Omakotitaloon rakennettavaan leivinuuniin tarvitaan kunnan rakennusvalvonnasta lupa tai toimenpideilmoitus, puhumattakaan turvallisuusohjeista ja säädöksistä – kun kyse on paloturvallisuudesta, ei leivinuunia rakenneta vasemmalla kädellä.

Leivinuunin paino voi olla jopa 500-2000 kg, joten lattia tai perustus on usein vahvistettava. Samalla ilmansaanti ja sopiva veto on varmistettava, kuten myös hormin nuohousmahdollisuus. Vaihtoehtoja leivinuuneille ovat esimerkiksi CE-hyväksytty moduuliuuni tai paikallaan muurattu ratkaisu. Ammattitaitoista uunimuuraria kannattaa ruveta tiedustelemaan ajoissa, jos leivinuunin hankkiminen on ns. varmaa kauraa.

Leivinuunin rakentamisen kustannukset pyörivät usein muutaman tuhannen euron ja 15 000 euron välillä. Tämä on siis mahdollista ja pizzat paistuvat erinomaisesti hyvin tehdyssä leivinuunissa. Kaikki tämä vaatii kuitenkin suunnittelua, lupia ja ammattilaisia. Ennen projektia tulee tarkistuttaa myös olemassaolevan savupiipun kunto, etäisyydet puupintoihin, sekä lattialämmityksen vaikutus rakenteisiin. Ehdottomasti tulee keskustella etukäteen palotarkastajan kanssa.

Jos leivinuuni ei ole mahdollinen… mitä sitten?

Pizzat voidaan kyllä paistaa ilman leivinuuniakin rapeiksi ja maukkaiksi. Tavallisessa kotiuunissa kannattaa käyttää 250 celsiuksen lämpöä. Laita uuni kuumenemaan ajoissa ja käytä tarvittaessa pizzakiveä. Paista keski-tai ylätasolla ja paista vain yksi pizza kerrallaan. Taikinaan kannattaa sekoittaa reippaasti oliiviöljyä, jolloin pohjasta tulee mukavan rapea tavallisella uunillakin.

Pizzauuni taas on pizzan paistoon tarkoitettu erikoisuuni, joka saavuttaa paljon korkeamman lämpötilan kuin perinteinen uuni. Tyypillisimmillään ne lämpiävät puulla tai puupelleteillä, mutta myös kaasu- ja hiiliversioita on olemassa. Uunin kupumainen muoto takaa tasaisen lämmön jakautumisen, mikä paistaa pizzapohjan rapeaksi ja täytteet täydellisesti kypsiksi vain minuuteissa. Markkinoilla on myös sisäkäyttöön tarkoitettuja sähköisiä pizzauuneja.

viestinta@vvgroup.fi